Desi rezultatele sunt stralucitoare operatiunea de restaurare monumente nu este foarte complicata. Duzele noastre de sablare cu granulatie de apa au fost dezvoltate special pentru aceste operatiuni si testate practic in prealabil astfel incat sa produca un rezultat perfect cu un consum foarte scazut de apa. „Murdarimea” suprafetei este indepartata usor si rapid cu cheltuieli acceptabile de timp si costuri.
Ai intrebari legate de aceasta procedura?
Una dintre aplicatiile pe care le mai poate avea sablarea cu nisip este si restaurarea monumentelor funerare. Din cauza faptului ca acest tip de monumente sunt in permanenta sub actiunea intemperiilor vremii, pe suprafata acestora pot aparea depuneri extrem de greu de indepartat prin metode clasice.
In general, curatarea suprafetelor expuse fenomenelor naturii, este una extrem de dificila, fie ca este vorba de a curata sau a reimprospata suprafata respectiva.
Sablarea cu nisip poate fi ideala pentru restaurarea monumentelor funerare. Asadar, cruci din marmura, beton, bronz sau alte materiale, pot fi curatate de acum cu usurinta apeland la metoda sablarii.
Restauratorii prefera sablarea cu nisip datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera folosirea acestui material. Accesibilitatea si pretul extrem de mic sunt avantajele cheie. De asemenea, cu ajutorul sablarii cu nisip se pot curata mult mai repede si mai usor suprafetele monumentelor funerare. Granulele de nisip sunt dure si au o putere de impact mult mai mare decat orice alt abraziv.
Daca suprafata care urmeaza sa fie curatata cu ajutorul sablarii este ceva mai delicata, atunci se folosesc abrazivi speciali. De regula se utilizeaza soda(bicarbonatul de sodiu) si gheata carbonica pentru a curata suprafetele fragile. Acesti abrazivi sunt preferati in special pentru restaurarea prin sablare si reimprospatarea picturilor bisericesti, sau a ornamentelor.
Echipa noastra este specializata in sablarea de monumente funerare, succesul restaurarii fiind unul garantat. Specialistii nostri va pot asigura ca pe tot parcursul operatiunii nu vor exista probleme, nici o lucrare nu va fi deteriorata in vreun fel.
CUM SE RESTAUREAZA MONUMENTELE FUNERARE?
Restaurarea este prin definitie o actiune de inalta specializare, care are ca scop principal reconditionarea si pastrarea autenticitatii a unui monument, fie el istoric sau funerar.
La noi in tara exista o multitudine de monumente funerare si cladiri istorice lasate in paragina. Pentru curatarea si intretinerea acestora este recomandat sa se apeleze intotdeauna la specialisti certificati. Pe langa tehnica sablarii cu nisip, monumentele mai pot fi curatate si cu ajutorul sablarii cu gheata carbonica. Aceasta este o tehnica uscata, extrem de delicata cu suprafetele.
Specialistii care se ocupa de realizarea acestei operatiuni sunt imbracati in echipament special si poarta casti antifonice. In plus, tehnica sablarii cu gheata, dupa cum bine stiti, este o tehnica 100% ecologica. Gheata carbonica se transforma in dioxid de carbon, care mai apoi este absorbit de catre plante.
O alta alternativa la sablarea cu nisip este sablarea cu soda, sablarea cu bicarbonatul de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este un abraziv moale care poate curata suprafete delicate (chiar si sticla), fara a lasa urme de zgarieturi si fara sa produca alte daune.
Pentru ca fiecare monument este realizat din materiale unice, noi incercam sa tratam fiecare lucrare cu seriozitate si sa luam masurile corespunzatoare pentru a obtine cel mai bun rezultat.
Sablarea cu nisip facuta monumentelor funerare mai poate fi folosita si in alte scopuri decat pentru curatarea acestora. Cu ajutorul sablarii cu nisip se pot grava si inscriptiona monumente. Gravarea monumentelor prin aceasta tehnica este extrem de precisa si are un timp de lucrare scurt, fata de timpul unei gravuri executate manual.